Rekord Polski pobity podczas Szczawnica LAMB Festival

Treść
W Szczawnicy odbyła się pierwsza edycja Szczawnica Lamb Festival – Pienińskie Smaki Natury, wydarzenia kulinarnego, jakiego dotąd nie było ani w Pieninach, ani w Polsce. Udało się pobić Rekord Polski, a być może i rekord świata, w największej ugotowanej porcji gulaszu z jagnięciny – ponad 1620 litrów!
Rekordowy gulasz przygotowali wspólnie znani kucharze Mikołaj Rey i Jakub Wolski "Dziki Szef", którzy przez cały dzień gotowali, spotykali się z uczestnikami festiwalu i chętnie pozowali do zdjęć. Aromatyczna potrawa była dostępna dla wszystkich – a chętnych nie brakowało.
Oprócz gulaszu, uczestnicy festiwalu mogli skosztować jagnięciny w wielu autorskich odsłonach, przygotowanych przez lokalnych restauratorów. W menu znalazły się m.in. pierogi z jagnięciną, cepeliny z baraniną, placki ziemniaczane z gulaszem z baraniny, a także pieczoną jagnięcinę według wielokrotnie nagradzanego przepisu rodziny Zachwiejów.
Nie zabrakło także góralskiej muzyki na żywo– wystąpiły zespoły ze Szczawnicy i Krościenka, a wieczór rozkręciły gwiazdy sceny folkowej: Śpulandery i Kapela Ciupaga.
Szczawnica Lamb Festival to wydarzenie, które już podczas swojej pierwszej edycji przyciągnęło tłumy i zyskało wyjątkowy klimat. Kto nie był zapewne usłyszał na żywo relacje ze Szczawnicy w RMF ,które tego dnia cały czas z nami było.
To był Festiwal z duszą, smakiem i ludźmi, których się nie zapomina. Do zobaczenia za rok!